En het begint nu echt! - De inschrijving

Door Dima_2005 op dinsdag 1 september 2009 17:38 - Reacties (11)
Categorie: Studies, Views: 3.840

Dit is mijn eerste blogpost, dus eerst een korte introductie.

Ik ben Dima, wonende te Liedekerke (niet ver van Aalst), in BelgiŽ en ik ben van plan om vanaf nu mijn leven in en rond de universiteit te beschrijven. Maar ook leuke en interessante informatie delen...

Ik ga dus studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven, kortom K.U.L., in de richting Toegepaste Economische Wetenschappen. Maar toch tijdens mijn eerste jaar ga ik pendelen, het is 40 min. met de trein, dus valt goed te doen he?

Waarom Leuven?
Omdat het een stad is die ik zeer fascinerend vind en ik me daar echt zie studeren. Het is een van de tofste steden van BelgiŽ. En daarbij ook nog, is de universiteit in de top-10 lijst van de beste universiteiten, dus kan zeker niet mis he!

De inschrijving
Vandaag ben ik me gaan inschrijven, alles ging zeer snel, ik was er eerlijk gezegd van verschoten. Ik kwam naar de inschrijvingsbalie, moest mijn diploma, identiteitskaart en voorinschrijving tonen. Daarna schuif je door om een foto van je te laten maken.Deze wordt dus enkel digitaal gemaakt.
Je gaat daarna naar de echte inschrijvingsbalie, daar zeg je 3 keer ja (richting, sportkaart, cultuurkaart) en mag je al doorgaan naar de volgende balie, daar krijg je meteen je studentenkaart (met je fototje erop) en een hele zak vol informatie (letterlijk), maar ook zeer leuke voordelen.
En natuurlijk de factuur van 107§ in totaal (incl. sportkaart en cultuurkaart) voor een heel jaar! Vertel dat aan een Amerikaan, waar het zo'n 10.000§ kost, die gaat een hartaanval krijgen...
Even uitleggen...
Een busabonnement binnen Leuven
Dus dat betekent dat ik gratis kan rondrijden binnenin Leuven, zeer handig!
Een attest voor de NMBS
Hiermee kun je dus wel een zeer goedkoop abonnement nemen voor de trein. Heb meteen voor een heel jaar genomen. Tussen Leuven en Aalst (zo'n 80km, als het niet meer is!) kostte maar 280§ ipv 1400§. Dus dat is ook een voordeel en zeker omdat Brussel, Liedekerke, Denderleeuw, Zaventem en bijna alle steden dat handig zijn tussen die 2 stations liggen, dus kan ik serieus besparen hiermee (vooral naar de luchthaven, 9,20§/keer)
Sportkaart
Deze kost maar 17§, hiermee krijg ik volledige toegang tot bijna alle sportactiviteiten binnen de universitaire sportgebouwen. Dus ook zwembad, terreinen, huur materiaal enz.. Ik kan deze eventueel uitbreiden met een fitnesskaart voor zo'n 90§/jaar, maar eerst een keertje gaan zien (zie mijn volgende blogpost).
Cultuurkaart
Deze kost dus 10§, hiermee krijg je gewoon korting tot van alle evenementen, weet niet of ik het echt ga gebruiken of niet, maar goed, ik ben niet gulzig, het kan zeker geen kwaad!

Hoop dat jullie het interessant vonden, in mijn volgende post ga ik schrijven over de studentenvereniging, het leven in Leuven en het onthaalweekend.

Vertel me aub wat je ervan vond! Was het interessant, leest het makkelijk,...

Volgende: Kommaneukers! 09-'09 Kommaneukers!

Reacties


Door Tweakers user GrooV, dinsdag 1 september 2009 17:50

Mag ik vragen waarom je niet meteen op kamers gaat? Vooral in het eerste jaar leer je meteen een hoop nieuwe mensen kennen

Door Tweakers user bobwarley, dinsdag 1 september 2009 17:57

Op kot gaan heet dat toch in BE? Maar eerst een jaartje thuis is mss. wel zo goed voor de vordering van je studie :)

Door Tweakers user cbogaert, dinsdag 1 september 2009 18:04

Ik ben het eerste jaar ook niet op kot gegaan, maar ik woon dan ook slechts op een tweetal kilometer van de campus. Het is zeker beter voor je studies, maar het studentenleven komt toch pas echt tot bloei als je op kot zit :)

Door Tweakers user wibra, dinsdag 1 september 2009 18:33

kul in de top-10? toch niet wereldwijd? en als het enkel Belgie is, ik denk niet dat er veel meer dan 10 zijn.

Door Tweakers user HyperBart, dinsdag 1 september 2009 18:36

Ja, op kot gaan heet dat idd in Belgie...

En sommigen kiezen voor een studie die ze niet op kot, ik bv ook, omdat het thuis veel te goed is ;)

Door Tweakers user keejoz, dinsdag 1 september 2009 18:49

I (L) Mama's kitchen

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 1 september 2009 19:16

lol - je afkorting ... tja ik weet het - maar ... flauwe kul???

verder weet ik uit ervaring dat gaan studeren en op kamers gaan nu niet bepaald bij draagt aan je studie tempo...

maar tegelijkertijd ook dat het NIET 'op kot' gaan niet noodzakelijkerwijs ten koste gaat van je 'studenten leven' - zie het zo, kostgeld gemiddeld 250 euro (schat ik) - kamer huur, 2- tot 300 euro,

nu een vergelijking tussen thuis wonen en uit huis wonen... afgezet tegen de 'huur' aan beide kanten...

gas water licht - thuis in begrepen - uit niet inbegrepen..
voedsel - thuis inbegrepen - uit niet inbegrepen.


en zo kan ik nog wel even door gaan....
en zeg nou zelf hoe meer geld je hebt hoe meer rondjes je kunt geven... en in je studententijd op het zoveelste avondje van de soos, is DAT toch het enige dat teld... :P

// ophelderings moment.... ///

Door Tweakers user dj_vibri, woensdag 2 september 2009 08:32

En leuven blijft de 'coolste' en 'fijnste' stad om te wonen/uit te gaan/chillen en natuurlijk studeren.

Ik wens je alvast veel succes met je studie's en de KUL en hopelijk kom ik je niet te vaak tegen op 'de langste toog van de wereld' :)

Door Tweakers user Dima_2005, woensdag 2 september 2009 09:03

Waarom niet op kot?
Zeer simpel, ik heb het te goed thuis, ik heb alle luxe en alle vrijheid! Dus waarom niet?
Welja, het studentenleven, wat stoort me dan, als ik niet thuis ga komen, dan is het zo, mijn ouders gaan er niet lastig over doen, dusja :)

Ok, in de top-10, weet het niet, heb het vorig jaar gelezen in de krant (het Nieuwsblad), daar hebben ze de lijst gepost met beste universiteiten, weet wel niet door welke autoriteit het geschreven is...
Maar het zal zeker in de top-10 van Europa zitten!

@dj_vibri
Je hebt volkomen gelijk! :D Bedankt!
Misschien kom ik je wel tegen he ;) Ik zei niet dat ik niks ga drinken... ik zei gewoon dat ik mijn studies wel serieus neem, maar ook niet overdreven!

Door Tweakers user Rubinski, woensdag 2 september 2009 18:06

Een trein abo voor 1400 euro? Volgens mij kun je gewoon zo een abonnement van de NMBS en De Lijn kopen voor een 300-tal euro's, ook al studeer je niet.

Door Tweakers user Dima_2005, donderdag 3 september 2009 08:47

Rubinski_be.. Ik denk dat je een beetje verkeerd zit, vanaf 18 jaar MOET je een attest van studies hebben...
En dan nog altijd... De Lijn kost zelfs voor studenten 180§/jaar
En dan de NMBS hangt af van waar naar waar...
http://sefora.b-rail.be/s...ion=accessTicket&langue=1
Bekijk het eens, dan zul je wel zien hoeveel het normaalgezien kost en hoeveel het voor een student kost!

Reageren is niet meer mogelijk